5 tips til hvordan du kan gjøre utleieboligen din mer attraktiv

Eiendomshjørnet
Eiendomshjørnet
August 17, 2023

Har du selv vært på leting etter utleiebolig er du nok klar over mengden lite fristende boligene på markedet. Det florerer av ukoselige boenheter med dårlige annonser. Dette er synd for både leietaker og utleier, ettersom trivsel kan reduseres og utleier ikke oppnår best mulig leieinntekter. Vi gir i denne artikkelen 5 tips til hvordan du som utleier med noen enkle grep kan gi utleieenheten din et vesentlig løft. Dette kan gi deg høyere leiepris og mer tilfredse leietakere.

Denne artikkelen ble først publisert inne på Eiendomshjørnet, et medlemsforum for små og mellomstore eiendomsinvestorer, hvor vi deler kunnskap gjennom fagartikler, videoer, dealanalyser og livesendinger. Se hva medlemmene sier her.

Overflateoppussing


Det er ingen hemmelighet at en god overflateoppussing kan løfte et rom betraktelig. Mange eksisterende utleieboliger på markedet har både mørke, misfargede og utdaterte farger på vegger og himling. Dette er ting som potensielle leietakere legger merke til med en gang, og kan bidra til lavere etterspørsel og lavere leiepris. Overflateoppussing er derimot et av de enklere grepene som kan gi utleieboligen et nytt preg. Du kan som utleier blant annet:


 • Male vegger og himling
 • Bytte ut utdaterte lister
 • Male karmer


Det ligger også en vurdering rundt hvilke farger og toner du bør velge. Det er til stadig nye trender hva gjelder farger på markedet, og valget ditt kan fort bli utdatert hvis du velger noe som fort går av moten igjen. Det kan derfor være lurt å forhøre seg med en malerforretning om hvilke farger som står godt over lengre tid og som samtidig er populære. Du kan også ta en titt innom ulike sider, eksempelvis IKEA, og finne fargekombinasjoner som står seg godt sammen.


Bytte møbler og inventar


Valg av møbler kan også bidra til å endre totalinntrykket av en utleiebolig. Det skal sies at dette kun gjelder utleieboliger som leies ut møblert, og det er derfor ikke aktuelt for alle. Møbler kan i likhet med farger fort bli utdatert, og det kan være en god idé å skifte ut en gang iblant. Mange utleieboliger er preget av en ad-hoc sammensetning av møbler og inventar, som får leiligheten til å fremstå rotete og lite gjennomtenkt. Det finnes mange måter å løse dette på, og du kan blant annet:


 • Erstatte eksisterende møbler med møbler og inventar som matcher
 • Fjerne gamle tepper, tunge gardiner og smånips som er i veien
 • Ha et fokus på at møblene skal være praktisk anlagt og ikke fylle for mye av rommet


Det kan virke skremmende dyrt å skifte ut møblementet, men det finnes rimelige alternativer. IKEA har en rekke billige og fine møbler som kan leveres på dør. Er du av den nysgjerrige typen kan en skattejakt på Finn.no også resultere i fine og veldig billige møbler.

Les også: Bør du leie ut med eller uten møbler? Dette er skattereglene og fallgruvene du må unngå

Belysning


Belysning er avgjørende for å sette stemningen i et rom. Mange utleieboliger har grell belysning både i stue, på soverom og på bad og kan være med på å gjøre utleieboligen lite attraktiv. Det er viktig å tenke på at de ulike rommene har ulike funksjoner, og det er derfor viktig å ha ulik belysning som passer rommet. Under er det listet opp eksempler på god belysning i ulike rom:


 • Stue bør ha varmt lys og unngå downlightning. Det kan også være fint å installere noen indirekte lyskilder som lyser opp fine elementer i rommet.
 • Kjøkken bør ha et klart lys som gjør kjøkkenarbeidet oversiktlig.
 • Bad kan med fordel også ha indirekte lyskilder.


Det kan også være lurt å installere dimmere på alle lyskilder slik at leietaker selv kan justere etter ønske.


Skifte gulv


Å skifte gulv klassifiseres ikke nødvendigvis som et enkelt og billig grep, men kan ha stor betydning for utleieobjektets fremtoning. En gammel 3-stavs parkett kan gi et utdatert preg, og det kan lønne seg å skifte gulv for igjen å kunne ta en høyere leiepris. Et nytt gulv trenger ikke nødvendigvis å koste skjorta, da store varehus ofte har gode tilbud på parkett eller lignende gulv.


Har du massivt tregulv i utleieobjektet kan det alternativt være en god idé å slipe ned gulvet. Dette gir et nytt preg, og kan bli veldig lekkert.


Oppgradering av bad


Et helt nytt bad er noe av det dyreste du som eiendomsinvestor kan gjøre i et utleieobjekt. Likevel finnes det metoder for å få badet til å fremstå vesentlig nyere. Så lenge tilstand på rør, membraner osv. er i god stand, er det ikke noe i veien for å pynte litt på utsiden. Under er det listet opp noen eksempler som kan være med på å gi badet en visuell oppgradering:


 • Bytte armaturer og dusjkabinett
 • Male himling
 • Bytte servant og speil
 • Mulighet for å overflatebehandle fliser med f.eks mikrosement


Fradrag for vedlikehold


Det kan virke skremmende å investere summer utover kjøpesum for å gjøre boligen mer attraktiv. Da kan du som eiendomsinvestor trøste deg med at kostnader forbundet med vedlikehold kan fradragsføres og redusere skatten din fremover.

Les også: Slik sparer du skatt gjennom fradrag for kostnader ved utleie av eiendom

Les også: Påkost vs. Vedlikehold. Kjenner du til forskjellen?Velg oppgraderinger som passer din strategi


Med noen enkle grep kan du forvandle utleieobjektet ditt til et mer attraktivt sted å bo. Punktene nevnt i denne artikkelen er i utgangspunktet billige å gjennomføre, og kan gi deg som utleier merverdi i form av høyere leieinntekter og større etterspørsel. Det er samtidig viktig å tenke gjennom hvilke oppgraderinger som kan gi best avkastning for deg, ettersom ulike strategier fordrer ulike grep.

Eiendomshjørnet
Eiendomshjørnet
Et nettverk for eiendomsinvestorer. Bli medlem her!