Slik velger du riktig eiendomsmegler

Eiendomshjørnet
Eiendomshjørnet
September 10, 2023

En eiendomsmegler er ikke en eiendomsmegler. Kvalitetsforskjellen på eiendomsmeglere er stor, og valg av feil megler kan gi store utslag for resultatet av boligsalget ditt. Kvaliteten på megleren avhenger ofte av blant annet erfaring, pris og forberedelser. I denne artikkelen ser vi nærmere på hvordan du velger eiendomsmegleren med best forutsetninger for å gi best mulig resultat.

Denne artikkelen ble først publisert inne på Eiendomshjørnet, et medlemsforum for små og mellomstore eiendomsinvestorer, hvor vi deler kunnskap gjennom fagartikler, videoer, dealanalyser og livesendinger. Se hva medlemmene sier her.

Begynn med å se bort i fra pris

For mange er pris avgjørende når de skal velge megler. Likevel kan det være fordelaktig å vurdere megler etter hvem du mener har størst forutsetninger for å gi deg best resultat med færrest fartsdumper på veien. Derfor anbefaler vi å glemme pris på megler i første omgang, og heller vurder først og fremst kvalitet og hvordan megleren matcher din situasjon og personlighet. Om du er fornøyd med å kjøre Toyota er det ikke sikkert at det er noe poeng i å betale i dyre dommer for en BMW, men det kan være det er verdt det. Tilstreb å tenke: Hvem ville jeg valgt om prisen var lik?

Les også: Hvordan lage en god boligannonse?

 

Meglers forberedelser er alfa omega

Prosessen i et boligsalg starter med meglers befaring. I denne sammenhengen kan det være gunstig å invitere tre forskjellige. Du har selvsagt gjort grundige forberedelser når du har plukket ut de tre som skal komme på befaring, og du burde kunne forvente at megler har gjort sine egne forberedelser, og har satt seg godt inn i objektet de skal selge.

 

Meglere er glade i å fiske etter selgers prisforventninger, men her er det viktig at du holder dine antagelser for deg selv. Megler bør ha satt seg såpass godt inn i objektet på forhånd, slik at han kan komme med et prisanslag der og da. Han skal tross alt kjenne både nabolaget og markedet godt nok til å kunne estimere en omtrentlig verdi, om det så er et intervall. Noen meglere vil parere med at de må sammenligne med andre eiendommer i etterkant. Dette mener vi derimot de burde ha forberedt seg tilstrekkelig til å kunne gjøre på stedet. En offensiv megler som har det i ryggmargen å forberede seg godt vil komme deg til gode når boligen din skal vises til potensielle kjøpere på senere tidspunkt.

 

Du ønsker en megler som tar styring, og som forklarer hvordan han skal legge til rette for et best mulig resultat. Hvem er målgruppen, hvordan skal vi nå disse, og hva han skal fokusere på i innsalget er alle viktige momenter han burde kommentere. Du betaler mye for en eiendomsmegler, og da skal du være trygg på at han vet hva han snakker om. Ettersom du allerede har gjort en del research på forhånd, vet du at de utvalgte meglerne samarbeider med dyktige fotografer, har erfaring fra nabolaget og kan stå for både en god presentasjon av boligen og oppfølging av interessenter. Når du så skal velge en av de tre meglerne, er det viktig å følge magefølelsen, basert på meglers forberedelser.

Les også: Strategier i budrunder – hva lønner seg?

 

Pruting er lov

Først etter du har fått en magefølelse av hvilken av meglerne du tror vil gjøre den beste jobben, så kan du undersøke tilbudene deres. Ulike megleres tilbud inneholder stort sett de samme punktene, men det finnes unntak. For eksempel, hvordan vil meglers valg av annonsering påvirke prisen? Dette bør samsvare med hvilke målgrupper dere har diskutert. Det har ingen hensikt å markedsføre en førstegangsleilighet med helside i lokalavisen. Du må markedsføre der kjøperen er. Hvis megleren du ønsker å bruke, for eksempel, har dyre annonseforslag, kan du gå inn for å prute på totalpakken.

 

Når en megler gir deg et tilbud med en pris, er dette sjeldent en satt pris. De aller fleste meglere er åpne for å forhandle pris – så lenge de er interessert i å ta jobben. Samtidig kan det være smart å ikke være for hard på prutingen. Du har lyst på en motivert megler. Derfor anbefaler vi at dere tilstreber å finne en løsning begge parter kan være fornøyd med. Til å gjøre dette kan det være effektivt å benytte kompromissforhandling. Dersom du er fornøyd med 5 000 kr i avslag på en vare eller tjeneste, så bør du be om et avslag på 10 000 kr.

 

Ikke undervurder erfaring

For å dra en parallell til aksjemarkedet, kan vi si at vi ikke ville plassert penger hos en fondsforvalter som aldri har opplevd økonomisk nedgangstid. Om fondsforvalteren har overlevd både én og to finanskriser, så vil han mest sannsynlig være robust nok til å takle også fremtidige utfordringer i markedet. Slik er det også med en eiendomsmegler.

 

Erfaring betydning øker i takt med objektets kompleksitet og marked, men det finnes noen minimumskvalifikasjoner. Vi vil ikke være prøvekaniner for en megler som kommer rett fra studier. En 22-åring som aldri har kjøpt og eid sin egen bolig, som forstår verdiene de forvalter, og som har svært liten forhandlingserfaring, vil umulig ha de samme forutsetningene for å oppnå den aller beste prisen. Om det står Eiendomsmeglerfullmektig på visittkortet til en yngre megler skal det fortsatt være et spesielt talent for å overbevise oss om at de er den rette til å forvalte det dyreste vi eier.

 

Som i det meste finnes det unntak, og det finnes også meglere som har jobbet i 5 år som fremdeles ikke er fullmektig, bare fordi de aldri har tatt seg bryet med å skaffe seg tittelen. Akkurat dette gjør de ikke mindre skikket til å selge eiendom. Alder er i utgangspunkt ikke en hindring i seg selv, men av vår egen erfaring, vet vi hvor mye dyktigere vi er til å forhandle i dag etter mange år på baken.

Les også: 3 strategier for å komme i gang med eiendom

 

Gjør ting i riktig rekkefølge

I denne artikkelen har vi slått et slag for at du ikke begynner med å se på pris når du skal velge megler. Start heller med å invitere et par tre meglere til å komme på befaring, slik at du kan vurdere hvem av de som er best forberedt. Dermed vil du ha et bedre grunnlag til å vurdere hvem av meglerne du mener er best for din bolig. Når du har bestemt deg for hvem du mener er best, kan du forhandle prisen på meglers tilbud. Blir dere ikke enige, kan du gå til neste megler. Gjør du ting i riktig rekkefølge, så er vi sikre på at du vil finne riktig megler.

Eiendomshjørnet
Eiendomshjørnet
Et nettverk for eiendomsinvestorer. Bli medlem her!