5 grunner til at Airbnb kan være en gullgruve

Eiendomshjørnet
Eiendomshjørnet
October 9, 2023

De siste årene har Airbnb revolusjonert markedet for korttidsutleie. Tjenesten har gjort det mulig for private aktører å leie ut egne hjem mot betaling. I perioder hvor du selv er på ferie, eller simpelthen ikke bruker boligen din, kan det å leie ut til fremmede via Airbnb være en god ekstrainntekt. Likevel er det ikke så enkelt som å opprette konto på tjenesten, leie ut, og dra på ferie. I denne artikkelen kommer vi med våre beste tips og triks til hvordan du for utnytter Airbnb best mulig.

Les også: 4 strategier for å diversifisere eiendomsporteføljen din

Denne artikkelen ble først publisert inne på Eiendomshjørnet, et medlemsforum for små og mellomstore eiendomsinvestorer, hvor vi deler kunnskap gjennom fagartikler, videoer, dealanalyser og livesendinger. Se hva medlemmene sier her.

1.     Sett riktig pris

Du har to valg når du skal velge prisen du ønsker å leie ut boligen din for. Du kan enten få hjelp av Airbnb til å sette en pris, eller du kan velge prisen selv. Der mange tenker at det enkleste vil være å outsource prissetting til tjenesten selv, er det viktig å være klar over at de har sin agenda når de velger pris. Airbnb tjener penger per døgn som bestilles, og vil derfor sette prisen noe lavere enn du mest sannsynlig ville gjort.

 

Derfor anbefaler vi at du gjør denne jobben selv. Det krever noe innsats av deg, men du vil til gjengjeld mest sannsynlig få mer for boligen din. Hvordan du bestemmer pris er ikke veldig komplisert. Du starter med å gå inn på Airbnbs nettsider, og undersøker hva andre boliger leies ut for i samme område. Deretter regner du ut gjennomsnittet av disse boligene. Hvis du vet at boligen din har en edge, en fordel over de andre boligene på tjenesten, kan du legge litt over gjennomsnittet. Vice versa om du egentlig vet at boligen din har lavere standard enn gjennomsnittet.

 

Strukturerer gjerne funnene i et enkelt Excel-skjema – dette behøver ikke være komplisert!

Les også: Slik velger du riktig leiepris som utleier

 

2.     Attraktiv beliggenhet på sommeren gir muligheter

I tilfeller hvor boligen din har en attraktiv beliggenhet i sommermånedene, kan du tjene godt på å tenke utenfor boksen. Det finnes utleiere som driver langtidsutleie rettet mot studenter fra august til mai, og kortidsutleie på Airbnb i juni og juli. Dette er ofte en vinnvinn-situasjon.

 

Studentene som i utgangspunktet ikke bor i byen de studerer, slipper å betale husleie for månedene de ikke bruker boligen selv. Som utleier kan du tjene gode penger på kortidsutleie gjennom sommermånedene hvis boligens beliggenhet er riktig.

 

3.     Automatisk godkjenning av leietakere

Airbnb har en funksjon som gjør at du som utleier må godkjenne potensielle gjester før oppholdet formelt sett bookes. Dette er med på å gi ekstra trygghet for utleier. Når du skal åpne leiligheten din for fremmede gjester er det slettes ikke urimelig at du selv bestemmer hvem som får komme.

 

Som i tilfelle med prissetting, har Airbnb sine intensiver for å få deg som utleier til å slå av funksjonen om godkjenning av leietakere. Ved å la være å godkjenne gjester på forhånd får du bedre eksponering på Airbnbs sider. Dette kan virke fristende, spesielt om det går litt trått med antall bookinger. De aller fleste leieforholdene gjennom Airbnb går dessuten bra, så du skal ha uflaks om du møter på unntakene. Vårt råd er likevel å tilstrebe å benytte godkjennings-funksjonen. Dersom du vet du tilbyr et godt produkt, kan du være litt kresen på hvem som skal bo hos deg.

Les også: 4 verktøy og digitale tjenester for tidsbesparende utleie av eiendom

4.     Bruk kodelås

De fleste av oss har ikke noe behov for å møte eier av boligen ved innsjekk. På samme måte kan inn- og utsjekk være ressurskrevende for eier om den alltid måtte stille fysisk med hensyn til nøkler. Derfor er det alfa omega for utleier å lage en ordning hvor gjester tildeles adgang til boligen uten fysisk tilstedeværelse fra utleier.

 

Hvis det er en enebolig, tomannsbolig, fritidseiendom, eller andre boliger med direkte adgang til boligen, kan en enkelt kodelås være en god løsning. De fleste moderne kodelåser kan endres fra gang til gang, og gjør det enkelt å gi gjester adgang. Hvis du ønsker å leie ut en leilighet som er en del av et sameie, er det litt mer komplisert. Først og fremst burde du undersøke sameiets regler for korttidsutleie. Hvis korttidsutleie er innafor sameiets regler, må du tenke utenfor boksen hva gjelder nøkkel. En god løsning kan være Easypick. Med Easypick får kunden et pick-up punkt som 7eleven eller Joker, der de får hentet ut nøkkel med en gitt hentekode. Enkelt får begge parter!

 

5.     Alltid ha en back-up på vask

Når du booker en bolig gjennom Airbnb har du stort sett tilsvarende forventning til renslighet som du har ved et hotellopphold. Det vil si, boligen som leies ut skal være strøken. Derfor er viktig at den jevnlige utvasken gjøres av et vaskebyrå du stoler på. Dette reduserer faren for slett vask, eller i verste fall ingen vask. Vår erfaring tilsier at renslighet er et viktig kriterie når gjester skal velge bolig på Airbnb.

 

Det er ikke alltid slik at ting går som planlagt når man driver utleie. Sykdom, dobbeltbooking, eller andre uforutsette hendelser kan oppstå. Da er det fordelaktig å ha en back-up-løsning for vasking. Dette kan være et annet vaskebyrå, et familiemedlem eller noen andre du stoler på. I slike tilfeller er det nesten bedre å kansellere bookingen kontra å leie den ut skitten. Ingen av disse utfallene er gode, så sørg for å alltid ha en back-up!

 

Sørg for at Airbnb jobber for deg, ikke motsatt

Vårt råd for bruk av Airbnb er enkelt: Sett deg ned i starten, og lær om de ulike funksjonene tjenesten tilbyr. På denne måten kan du bruke Airbnb for egen vinning. For Airbnb har sine agendaer når du benytter tjenesten deres ukritisk. De skaper intensiver for at utleiere skal leie ut mest mulig, slik at selskapet tjener mest mulig. I denne sammenhengen er det viktig å huske at det ikke nødvendigvis er en sammenheng mellom mest mulig utleie og best resultat for deg. Gjør dine egne undersøkelser, og lag en strategi du er komfortabel med!

Eiendomshjørnet
Eiendomshjørnet
Et nettverk for eiendomsinvestorer. Bli medlem her!