4 verktøy og digitale tjenester for tidsbesparende utleie av eiendom

Eiendomshjørnet
Eiendomshjørnet
May 4, 2023

Utleie av eiendom kan være tidkrevende og gi deg en deltidsjobb som vaktmester hvis du er uerfaren. Jobben so utleier blir raskt overveldende hvis du jobber reaktivt hver gang en utfordring oppstår. Med proaktive systemer og verktøy kan du forhindre problemer, jobbe smartere og pare tid. Særlig digitale tjenester kan hjelpe deg godt. I denne artikkelen ser vi på 4 verktøy for effektiv utleie av eiendom.

Denne artikkelen ble først publisert inne på Eiendomshjørnet, et medlemsforum for små og mellomstore eiendomsinvestorer, hvor vi deler kunnskap gjennom fagartikler, videoer, dealanalyser og livesendinger. Se hva medlemmene sier her.


1.    Digital forvaltning

Leier du ut bolig følger det behov for oppfølging av eiendommen og leietakerne. Det innebærer opprettelse av boligannonser, kontakt med leietakere, husleiekontrakter, innkreving av leie, purringer og depositumskontoer for å nevne noe. Har du en stor utleieportefølje kan dette medføre mange arbeidstimer. Ved å benytte seg av digital forvaltning avlastes du som utleier for mange av disse oppgavene.

Det som tidligere har medført unødvendig tidsbruk og frustrasjon, kan nå gjøres digitalt med noen få tastetrykk hjemmefra. Det er en rekke aktører som tilbyr digital forvaltning. Blant disse er Unite Living, Husleie.no og Hybel.no. Vi tar en titt på noe av det Hybel.no kan tilby.

  •  Digital husleiekontrakt
  •  Depositumskonto
  •  Overtakelsesprotokoller
  •  Innkreving av husleie
  •  Avtalegiro
  •  Påminnelser
  •  Hjelp ved mislighold
  •  Indeksregulering
  •  Depositumsgaranti


Ved å benytte seg av ovennevnte tjenester vil du som utleier kunne sette mye av ansvaret over på den digitale forvalteren og frigjøre tid. Du kan også være sikker på at du får betalt til riktig tid. Tjenesten kan også presentere statistikk som gir deg en god oversikt over din utleiesituasjon.

I skrivende stund tar Hybel 59 kroner i måneden for hvert leieforhold. Du bør selv gjøre en helhetlig vurdering om dette lønner seg for deg eller ikke. Spør du noen i medlemsforumet Eiendomshjørnet vil du nok få et entydig svar. Det lønner seg.

Les også: 6 systemer for passiv og bekymringsfri utleie av eiendom

2.    Digital 3D-planløsning av utleieobjektet

En digital 3D-modell utformet som planløsningen av utleieobjektet kan spare deg for mye tid. I forkant av visninger og innflytninger av leietakere er det smart å 3D-scanne hele utleieobjektet. Det vil gi deg en digital modell av leiligheten. Utsnitt av 3D-modellen kan vedlegges boligannonsen, og gjøre det enklere for leietakere å få et godt overblikk. Samtidig kan man tilrettelegge for digitale visninger, hvor en mulig leietaker kan bevege seg gjennom leiligheten via den digitale modellen. Dette kan fungere vel så godt som en fysisk visning, og spare deg for mye tid.

Når modellen først er laget, kan den brukes i årene fremover ved digitale visninger. Det finnes også måleverktøy som kan gi deg mulighet til å måle avstander av innvendige overflater. Skal man i ettertid planlegge utskiftinger eller oppgraderinger, kan man planlegge dette uten av leietakere må forstyrres.  

Det finnes mange som tilbyr 3d-scanning, og det er en rask affære. Eksempel på aktører er 3D Boligscan og Inscan. Det er også mulig å gjøre det selv via mobiltelefonen. Eksempelvis Matterport, som setter sammen 3D-modell baser på det du fanger opp på mobilkameraet.


3.    Elektronisk dørlås

Et nøkkelfritt utleieobjekt kan spare deg for mange arbeidstimer. Det er ikke uvanlig at leietakere roter bort nøkler, og det skaper hodebry å file opp nye på kort varsel. Er nøkler på avveie, kan det også medføre at låser må skiftes. Det kan bli dyrt. Derfor er det smart å installere en elektronisk dørlås som åpnes med kode.

Skal leietakere skiftes ut, endres bare koden på døren og utleieobjektet er klart for nye beboere. Har du håndverkere eller andre som skal innom kollektivet kan de motta en midlertidig kode for å komme seg inn.

Det finnes mange ulike varianter av elektroniske låser. Blant de mest brukte er Yale Doorman. De tilbyr nøkkelfri adgang, automatisk opplåsing og kontroll på hvem som kommer og går. Dette kan administreres gjennom en app, og gi deg en god oversikt hvor enn du befinner deg. Det er verdt å merke seg at låsene er batteridrevet, og at disse burde byttes jevnlig for å unngå at noen låses ute.

4.    Spørreskjema for kartlegging av leietakere

Å finne rette leietaker kan være tidkrevende, med lange dialoger og mange spørsmål. Ørten intervjuer senere har man kanskje funnet en god leietaker. Man har i hvert fall brukt unødvendig mye tid. Det kan derfor være lurt å benytte seg av et standardisert spørreskjema som dekker det du trenger å vite om leietaker. Når en potensiell leietaker kontakter deg, kan du sende ut link til det digitale spørreskjemaet og be vedkommende svare på alle spørsmålene.

Hvis en potensiell leietaker oppfyller dine krav, kan du gå videre med prosessen. Her kan det være lurt å be om attester fra tidligere leieforhold. På denne måten får du silt ut de fleste som ikke er aktuelle, og redusert tidsbruk til et minimum.  Hvis du har gode boligannonser og spørreskjemaer som inneholder alt du trenger av informasjon, er det meste av jobben gjort. Om man vil gå en runde over telefon eller møtes fysisk er opp til deg, men for mange leieforhold kan informasjonen hentet fra spørreskjemaet være tilstrekkelig.

Les også: Hvordan finne den perfekte leietaker?

Friksjonsfri digital utleieprosess

Hvis man kombinerer gode verktøy og tjenester, kan man spare mye tid. Det gjør forvaltningen av eiendommene enklere, og prosessene rundt inn – og utflytning smidig. Ved å benytte seg av verktøy og tjenester presentert her, kan prosess rundt neste leietaker se slik ut:

1.     Potensiell leietaker svarer på spørsmålskjema

2.     Visning gjøres digitalt via 3D-modell

3.     Utleier og leietaker blir enige

4.     Digital kontrakt underskrives

5.     Leietaker mottar kode til dør og kan flytte rett inn

Med de digitale systemene på plass har du lagt ned jobben på forhånd, og trenger ikke lenger være fysisk til stede ved faste tidspunkt. Satt på spissen kan du nyte en bedre paraplydrink i sydligere strøk, samtidig som leietakere skiftes. Med nye leietakere i hus skal du likevel være klar over at ferien kan bli kort, livet som utleier er aldri helt passivt.

Les også: Risikoen ved eiendom - Del 1 - Utleie og forvaltning av eiendom

Eiendomshjørnet
Eiendomshjørnet
Et nettverk for eiendomsinvestorer. Bli medlem her!