Noe av det mest spennende med kjøp og salg av eiendom er budrunder. Rasjonelle aktører, som eiendomsinvestorer, benytter i denne sammenhengen ulike taktikker og strategier for å oppnå størst mulig egen vinning. Hvordan en rasjonell aktør burde opptre i en budrunde, er ofte basert på den generelle interessen rundt den aktuelle boligen. Dersom det finnes andre interessenter, er det ikke sikkert at de handler like rasjonelt som deg. Dette gjør det vanskeligere å forsøke å lære bort noen riktig taktikk i forbindelse med budgivning, men det finnes måter å posisjonere seg på.
Denne artikkelen ble først publisert inne på Eiendomshjørnet, et medlemsforum for små og mellomstore eiendomsinvestorer, hvor vi deler kunnskap gjennom fagartikler, videoer, dealanalyser og livesendinger. Se hva medlemmene sier her.
Før vi går i gang med å presentere taktikker, er det viktig at du er klar over at flere av aktørene du konkurrerer mot i en budrunde, ofte ikke opptrer rasjonelt. For mange er bolig mer enn en investering. Tanken om drømmehjemmet gjør at konkurrentene dine kan være villige til å strekke seg langt for å vinne budrunden. Du som eiendomsinvestor tenker forhåpentligvis annerledes. Du ser på eiendommen som en investering, har på forhånd regnet deg bakover, og vet hvor mye boligen er verdt for deg.
At noen aktører kan opptre irrasjonelt, kompliserer prosessen rundt budrunder. Mangelen på rasjonalitet, fører til et utall muligheter i hver sak. Dette er altså svært situasjonsbestemt, og vi snakker om mennesker med ulike forutsetninger og alltid ulike situasjoner. Taktikkene vi bruker er ingen fasit, og du kan mest sannsynlig glemme å vinne en budrunde mot en tilsvarende interessert aktør med større finansieringsbevis enn deg. Samtidig finnes det måter du kan posisjonere deg på som i det minste øker sjansene dine mot andre interesserte. Kort fortalt handler disse taktikkene om å enten gå hardt ut, eller å sitte stille i båten til budrunden nærmer seg slutten.
Dersom du skal være første budgiver er du nødt til å ta et valg om pris, og sette standarden for resten av budrunden. Om du forstår at det er flere som vurderer å legge inn bud, ønsker du tidlig å drepe så mye konkurranse som mulig. Vær tidlig ute på morgenen etter visningen, og legg inn et bud nære prisantydning.
Om du vet at flere ønsker å by på eiendommen, har det ingen hensikt å være først ute med et lavt bud, da inviterer du bare med deg masse konkurranse. Ikke undervurder drømmen folk har om en bolig, og saueflokkmentalitet som kan skapes i en budrunde. Et lavt første bud kan gire konkurrentene dine opp, og gi de motivasjon til å delta til de har nådd enden på sitt eget finansieringsbevis
Les også: 3 strategier for å komme i gang med eiendom
Dersom du er mer usikker på interessen og hvor prisnivået burde ligge (prisantydning er ofte bare en guidet-pris), så burde du ha is i magen. Kommer det inn lave bud er det ingen grunn til å kaste seg på. Da bidrar du kun til å skape en opphetet budrunde. Ta deg en kopp kaffe, følg budrunden og forbered ditt trekk.
Om det er flere budgivere lar du de andre aktørene gjøre seg ferdig, før du eventuelt legger inn ditt bud helt mot slutten. Det har ingen hensikt for deg å være med på å dra opp prisen, det kan heller de andre gjøre. Om budene slutter å komme, og det virker som om budrunden er over, kan du ta stilling til om dette nivået fungerer for deg. Den som har høyeste bud vil ofte tro at de har vunnet budrunden om den andre parten har stoppet å legge inn bud. Derfor kan det ha en svært demoraliserende effekt når du stjeler showet på slutten.
Les også: Strategier i budrunder – hva lønner seg?
Er du uten konkurranse og forhandler direkte med selger er det helt andre regler som gjelder, og det er disse handlene vi normalt anbefaler å se etter. Ved å tilstrebe å finne ut om selger har tidspress, legger det føringer for hvilke budfrister vi bør legge. Ved sterkt tidspress for selger kan vi skvise prisen enda litt mer ved å legge kortere akseptfrist på vårt bud. Budet må riktignok være på et slikt nivå at vi vet selger mest sannsynlig vil vurdere det, og akkurat litt under det vi regner med han håper på. Samtidig burde vi ha en buffer til det vi har som vår maksgrense, for at dette skal bli en god deal for oss.
I tilfeller hvor eier har god tid, burde du vise at du har det samme. Det vil si lengre budfrister. Et lavt bud med en lang frist kan bli mer attraktivt når kunden får god tid til å vurdere det. I slike situasjoner legger du ikke inn budet fredag med frist samme dag, men du velger å la det stå over helgen. Sjansen er liten for at det plutselig skal komme inn en ny interessent i helgen og at megler står på hodet for å tromme opp interesse. Når eier får vurdert dette i ro og mak over helgen, uten tidspress, er sjansen vesentlig større, etter vår erfaring, for at selger ønsker å bli ferdige med det, og selger.
Les også: Slik velger du riktig eiendomsmegler
Mangel på rasjonalitet gjør ofte budrunder mer spennende enn de behøver å være. Så lenge en konkurrent har vesentlig høyere betalingsvillighet for den aktuelle boligen er det stort sett lite du får gjort. Likevel er det viktig å understrekke at psykologien også spiller sin del i budrunder. Dersom du før budrunden begynner vet det er mange interessenter, kan det å gå hardt ut skremme vekk andre. Er du mer usikker på interessen, kan det være smartere å sitte stille i båten i starten, for deretter å kuppe budrunden mot slutten. Ved forhandlinger mellom kun deg og selger, vil det være avgjørende hva slags tidspress selger har. Finn ut dette, og du vil potensielt kunne spare mye penger.