Dette skal følge med boligen du kjøper (løsørelisten)

Eiendomshjørnet
Eiendomshjørnet
September 7, 2023

Har du planer om å kjøpe en ny bolig? Eller skal du selge en bolig i nær fremtid? Da lønner det seg å vite hva som skal følge med boligen ved salg. Det er mange som ikke er klar over at du har krav på en rekke ting ved kjøp av bolig, og du kan som eiendomsinvestor spare tid og penger ved å ha stålkontroll på dette.


Avhendingsloven, også kjent som lov om avhending av fast eiendom fra 1992, regulerer rettigheter og plikter mellom kjøper og selger ved avhending av fast eiendom ved frivillig salg. Under paragraf § 3-4 utdypes det at om ikke annet er avtalt, skal eiendommen overdras med ting som etter lov, forskrift eller annet offentlig vedtak skal følge med. Dette innebærer blant annet varig innredning og utstyr som er fastmontert, herunder fast elektriske installasjoner, dobbeltvinduer, faste gulvtepper osv.


Avhendingsloven går ikke i dybden utover dette, og Eiendom Norge, NEF og Advokatforeningen har derfor laget en løsøreliste som ytterligere beskriver hva som bør følge med boligen. Vi ser i denne artikkelen på hva denne listen inneholder, og hva det kan bety for deg som boligkjøper og – selger.

Les også: Når lønner det seg å selge boligen din?

Denne artikkelen ble først publisert inne på Eiendomshjørnet, et medlemsforum for små og mellomstore eiendomsinvestorer, hvor vi deler kunnskap gjennom fagartikler, videoer, dealanalyser og livesendinger. Se hva medlemmene sier her.

Løsørelisten

1. Hvitevarer

Hvitevarer medfølger der dette er spesielt angitt i salgsoppgaven. Kjøper du derfor en bolig med et lekkert kjøkken bør du forsikre deg om at hvitevarer følger med. Det er ikke et krav selger må forholde seg til. Dette er nytt fra tidligere lister, og megler må være oppmerksom på bildebruk som kan gi uriktig inntrykk av hva som følger med.

2. Heldekkende tepper

Heldekkende tepper følger med uavhengig av festemåte. Dette trenger ikke så spesifiseres.

3. Varmekilder


Alle fastmonterte varmekilder følger med boligen ved salg. Dette inkluderer ovner, kaminer, peiser, varmepumper og panelovner. Frittstående peiser og varmeovner medfølger derimot ikke. Dette gjelder også for rom som ikke har vegg- eller fastmonterte varmekilder på visning.

4. Tv, radio og musikkanlegg

Antenner til tv og fellesanlegg for tv medfølger der dette eies av selger. Dette inkluderer parabolantenne og dekoder/tv-boks. Veggmontert TV, musikkanlegg eller lignende følger ikke med.

5. Baderomsinnredning/utstyr


Baderomsinventar som badekar, dusjkabinett, fastmonterte speil og hyller, håndkleholdere og – varmere og annen baderomsinnredning medfølger der ikke annet er spesifisert.


6. Garderobeskap

Garderobeskap skal medfølge selv om disse er fastmontert. Dette gjelder også for hyller som er fastmontert. Inventar som inngår i garderobeskap som kurver, stenger eller lignende skal også følge med. Inventar i garderobeskap er nytt fra tidligere lister.

7. Kjøkkeninnredning

Kjøkkeninnredning skal følge med. Dette gjelder også fastmonterte hyller og løs eller fastmontert kjøkkenøy.

8. Markiser, persienner og annen skjerming


Ovennevnte skal følge med ved overdragelse av bolig. Dette gjelder også innvendig og utvendig solskjerming, gardinoppheng, lamellgardiner og liftgardiner.

9. Avtrekksvifter

Alle typer avtrekksvifter skal følge med. Dette gjelder også fastmontert aircondition og ventilasjonsanlegg.

10. Sentralstøvsuger


Er det montert sentralstøvsuger i boligen skal komplett anlegg følge med, herunder slange, munnstykke og lignende.

11. Lys

Lysstoffarmatur, fastmonterte spotlights, oppheng og skinner med spotlights, kupler, utelys og hagebelysning skal følge med. Vegglamper, lysekroner, krokhengte lamper eller lignede som er koblet til sukkerbit eller stikkontakt følger derimot ikke med.

12. Installerte smarthusløsninger


Smarthusløsninger som styrer lys, varme, lyd eller lignende medfølger. Dette gjelder også tilhørende trådløse enheter som brytere, sensorer, kameraer, integrerte høyttalere eller lignende. Enklere lysstyringssystemer, eksempelvis sentral som kun styrer lyspærer montert i sokkel medfølger ikke.

13. Utvendige søppelkasser

Har boligen utvendige søppelkasser og eventuelt holder eller hus til disse skal det følge med.

14. Postkasse

Postkasse medfølger dersom ikke annet er spesifisert.

15. Utendørs innretninger

Flaggstang, fastmontert tørkestativ, samt andre faste utearrangementer som f .eks. badestamp, jacuzzi og liknende utendørs innretninger skal medfølge. Lekestue, lekestativ, utepeis, fastmonterte tromler til vannslange skal også følge med. Guidekabel/avgrensingskabel til robotgressklipper medfølger, men robotgressklipper og ladestasjon for denne medfølger ikke.

16. Fastmontert vegglader/ladestasjon til el-bil

Ladere medfølger uavhengig av hvor laderen er montert.

17. Solcelleanlegg

Solcelleanlegg med tilhørende teknisk infrastruktur medølger.

18. Gassbeholder

Gassbeholder til gasskomfyr og gasspeis medfølger.

19. Brannstige, branntau og lignende

Brannstige, branntau, feiestige og lignende medfølger der dette er påbudt. Løse stiger medfølger ikke.

20. Brannslukningsapparat, brannslange og røykvarsler

Dette medfølger der det er påbudt. Det er eier og brukers plikt til å se til at utstyret forefinnes på enhver eiendom. Hvis annet ikke er uttrykkelig avtalt, skal dette derfor alltid følge med ved salg av eiendom.

21. Samtlige nøkler

Alle nøkler til eiendommen som selger er i besittelse av skal overleveres kjøper på overtakelsen, herunder nøkler til eventuelle boder, uthus, garasjeportåpner e.l. Låses boder, uthus e.l. med hengelås, skal lås og nøkler til disse medfølge.

22. Garasjehyller

Bodhyller, lagringshyller og oppheng til bildekk medfølger såfremt de er fastmontert. Planter, busker og trær som er plantet på tomten, eller fastmonterte kasser og lignende er en del av eiendommen og medfølger i handelen.


Bruk listen aktivt


Listen er som tidligere nevnt utarbeidet av Eiendom Norge, NEF og Advokatforeningen, og brukes i kombinasjon med Avhendingsloven § 3-4 og § 3-5. Både selger og kjøper står fritt til å avtale ytterligere hva som skal følge med eller ikke ved salg, men dersom ikke annet er opplyst skal ovennevnte liste følge med.

Det kan derfor være lurt å gå igjennom denne listen før og etter visning og ved overtakelse slik at du får med deg alt du har krav på. Mange er nok ikke klare over at mange innretninger du egentlig har krav på fjernes etter visning.

Les også: Dette bør du se etter i tilstandsrapporten når du kjøper bolig

Eiendomshjørnet
Eiendomshjørnet
Et nettverk for eiendomsinvestorer. Bli medlem her!