Hva er utleieforsikring og når trenger du det?

Eiendomshjørnet
Eiendomshjørnet
February 22, 2024

Etter sommeren og utover høsten er det mange leietakere som flytter på seg og trer inn i nye leieforhold. Leier du ut hybler, kollektiv, hytte eller lignende bør du ta en gjennomgang av forsikringene dine. Det kan nemlig være veldig smart å ha tegnet en utleieforsikring innen leieforholdet starter.

 

Mange utleiere føler seg trygge med forsikring i form av depositum, men det er flere som har erfart at en ugrei leietaker har endt med å koste vesentlig mer enn hva depositumet tilsvarer. Det kan være både tidkrevende og dyrt å få tilbakebetalt disse pengene, og utleieforsikring kan spare deg for dette.

Denne artikkelen ble først publisert inne på Eiendomshjørnet, et medlemsforum for små og mellomstore eiendomsinvestorer, hvor vi deler kunnskap gjennom fagartikler, videoer, dealanalyser og livesendinger. Se hva medlemmene sier her.

Hva innebærer forsikringen?

 

Utleieforsikring gir deg som utleier større trygghet. Vilkår og dekning av forsikringen vil variere fra forsikringsselskap til forsikringsselskap, og det er derfor viktig å undersøke nøye hva ditt forsikringsselskap dekker. Likevel er det fellestrekk som kan finnes i de fleste utleieforsikringer.

 

Nedenfor er det hentet ut informasjon fra Fremtind som tilbyr utleieforsikring på vegne av Sparebank 1:

Les også: Er det nødvendig med boligkjøperforsikring? Dette er fordeler og ulemper 

Hva omfatter forsikringen?

 

Forsikringen omfatter tilfeldige og plutselige skader og økonomisk tap ved lovlig utleie

 

Hva dekkes og hva dekkes ikke?

 

1.     Ubetalt husleie

 

Dersom leietaker ikke betaler avtalt utleie, vil forsikringen erstatte tapte leieinntekter. Erstatningen er begrenset til 6 måneders husleie og kan kun ytes en gang per leietaker.

 

2.     Utkastelse

 

Dersom leietaker ikke flytter ut av boligen når leieforholdet er avsluttet vil utleieforsikringen dekke nødvendige juridiske utgifter i forbindelse med utkastelse. Dette gjelder også ved brudd på leieavtalen. Erstatningen er begrenset til et maksbeløp på 20.000 kr.

 

3.     Skadeverk

 

Forsikringen dekker også forsettlig skadeverk på den utleide boligen med tilhørende innbo og utearealer forårsaket av leietakeren eller dennes gjester. Erstatningen er begrenset til maksimum 500.000 kr per skadetilfelle. For å ytterligere se hva som ligger i forsettlig skadeverk kan straffeloven §§ 351 og 352 leses.

 

Dette var kun et utdrag fra Fremtind, og det kan finnes andre utleieforsikringer som dekker mer eller mindre. Generelt er det uansett lurt å ha en utleieforskringein fordi den gir deg et ekstra sikkerhetsnett som utleier. Skulle uhellet være ute og leietaker har rasert leiligheten for flere hundre tusen kroner er du sikret dekning.

 

Les også: Slik sier du opp leietaker

Hva er prisen på utleieforsikring?

 

Utleieforsikring trenger ikke å koste det hvite ut av øyet, og kan fås for et par hundrelapper i måneden. Den eksakte prisen vil variere ut ifra forsikringsselskap og dekningsgrad. Dersom du kombinerer utleieforsikringen med andre former for boligforsikring, kan det bli enda billigere.

 

Sees dette i sammenheng med den potensielle nedsiden ved større skadeomfang utført av leietaker blir summen lav. Du kan også velge ulike forsikringer som eksempelvis standard og utvidet variant, og det kan være lurt å vurdere hvilken grad av dekning du trenger. Du bør da vurdere følgende:

 

·      Boligens standard med skader og mangler (jo mer dokumentasjon, desto bedre)

·      Valg av passende leietaker – gode undersøkelser kan spare deg for mye ekstraarbeid senere. Ring referanser og forsikre deg om at leietaker er ryddig og betaler i tide

·      Kredittsjekk leietaker hvis mulig

·      Velg et godt dekkende depositum (helst 3 måneders leie)

·      Bli kjent med potensielle leietakere først hvis mulig

 

Det er ikke alltid slik at du får tak i drømmeleietakeren, og det er derfor hensiktsmessig å vite en del om leietaker først. Får du inntrykk av at leietaker er festglad og ikke helt pålitelig kan det derfor være lurt med en godt dekkende utleieforsikring.

Les også: 4 verktøy og digitale tjenester for tidsbesparende utleie av eiendom

 

Utleieforsikring inkludert i husforsikring

 

Mange forsikringsselskaper velger også å tilby utleieforsikring i vanlige husforsikringer. IF har eksempelvis bakt inn utleieforsikring i både innboforsikring og husforsikring. Det trenger derfor ikke å utgjøre en stor kostnad for deg som utleier. Er du usikker på om du har utleieforsikring? Ta kontakt med forsikringsselskapet.

 

Er utleieforsikring verdt det?

 

Hvorvidt utleieforsikring er verdt det eller ikke, vil være avhengig av hvilket risikonivå du vurderer din egen utleievirksomhet. Forsikringen er der for å hindre store økonomiske tap ved at en leietaker nekter å betale husleie eller påfører store skader på eiendommen. Mener du selv at det er null risiko for dette er utleieforsikring kanskje ikke nødvendig. Er sjansene derimot til stede kan det være veldig lurt.  

 

Det er heller ikke alle som er klar over at uforutsette hendelser som nevnt over ikke nødvendigvis dekkes av innboforsikringer og husforsikringer, og er nødt til å tegnes separat via en utleieforsikring. Selv om det kan koste noen hundrelapper i måneden ekstra, vil det kunne gi bedre nattesøvn og sikkerhet.

 

 

 

Eiendomshjørnet
Eiendomshjørnet
Et nettverk for eiendomsinvestorer. Bli medlem her!